onsdag 9 november 2011

Lussebröd med kesella

Lussebröd med kesella


Ugnstemperatur: 225 grader C eller varmluft 200 grader C.
100 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
250 g kesella
1 g saffran (2 påsar)
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 1.6 liter mjöl

Pensling: 1 ägg.

Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt, 37 grader C.
Smula ner jästen i degbunken. Häll degspadet över jästen. Rör om så att den löser sig.
Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa övertäckt i 40 minuter.
Ta upp och knåda degen smidig på mjölat bakbord. Forma till lussekatter, julkusar och annat smått saffransbröd. Lägg dem på smord bakplåt eller bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek.
Pensla med uppvispat ägg och garnera med russin. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter.

Låt lussekatterna svalna innan du lägger dem i plastpåsar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar