onsdag 9 november 2011

Julpepparkakor

Julpepparkakor


ca 160 stycken
Ugnstemperatur; 200 grader C eller varmluft 175 grader C.

1 1/2 dl ljus eller mörk sirap
3 dl brun farin
200 g smör eller margarin
1 stort ägg
2 tsk malda nejlikor
1 tsk malda pomeransskal
1 1/2 tsk bikarbonat
8 dl vetemjöl

Koka upp sirapen och häll den över sockret och matfettet. Rör tills massan är kall.
Sätt till ägg och kryddor. Lös bikarbonatet i lite kallt vatten och tillsätt i massan. Rör i större delen av mjölet.
Arbeta ihop degen. Låt den vila över natten.
Kavla ut degen och ta med mått ut bockar, grisar, gubbar och gummor och andra figurer. Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter. Låt svalna och förvara i fina burkar med tätslutande lock.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar